Tato diplomová práce se zabývá problematikou alternativních stravovacích stylů u dětí na základních školách. V teoretické části práce je popsán vývoj stravovacích zvyklostí, stravovací návyky a faktory ovlivňující stravování dětí. Jsou také diskutována výživová doporučení a zásady racionální stravy. Další část je věnována jednotlivým alternativním stravovacím stylům, konkrétně vegetariánství/veganství, raw strava, dělená strava a makrobiotika. V praktické části práce je proveden deskriptivní výzkum s cílem zjistit frekvenci výskytu prvků alternativních stravovacích stylů u dětí na základních školách. Výsledky výzkumu přinášejí nové poznatky do diskuse o stravování dětí v současné společnosti.
Anotace v angličtině
This thesis examines the issue of alternative eating styles among children in elementary schools. The theoretical part of the thesis describes the development of eating habits, eating preferences, and factors influencing dietary choices. It also discusses nutritional recommendations and principles of rational nutrition. Another section focuses on various alternative eating styles, such as vegetarianism/veganism, raw food diet, food combining, and macrobiotics. In the practical part, a descriptive study is conducted to determine the frequency of alternative eating styles elements among children at elementary schools. The research results contribute new insights to the discussion on children's nutrition in contemporary society.
Klíčová slova
alternativní stravovací styly, děti, základní školy, výživová doporučení, vegetariánství, veganství, raw strava, dělená strava, makrobiotika, stravovací návyky, stravovací preference
Klíčová slova v angličtině
alternative eating styles, children, elementary schools, nutritional recommendations, vegetarianism, veganism, raw food diet, food combining, macrobiotics, eating habits, nutritional preferences
Rozsah průvodní práce
81 s. (znaky bez mezer 95 169)
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá problematikou alternativních stravovacích stylů u dětí na základních školách. V teoretické části práce je popsán vývoj stravovacích zvyklostí, stravovací návyky a faktory ovlivňující stravování dětí. Jsou také diskutována výživová doporučení a zásady racionální stravy. Další část je věnována jednotlivým alternativním stravovacím stylům, konkrétně vegetariánství/veganství, raw strava, dělená strava a makrobiotika. V praktické části práce je proveden deskriptivní výzkum s cílem zjistit frekvenci výskytu prvků alternativních stravovacích stylů u dětí na základních školách. Výsledky výzkumu přinášejí nové poznatky do diskuse o stravování dětí v současné společnosti.
Anotace v angličtině
This thesis examines the issue of alternative eating styles among children in elementary schools. The theoretical part of the thesis describes the development of eating habits, eating preferences, and factors influencing dietary choices. It also discusses nutritional recommendations and principles of rational nutrition. Another section focuses on various alternative eating styles, such as vegetarianism/veganism, raw food diet, food combining, and macrobiotics. In the practical part, a descriptive study is conducted to determine the frequency of alternative eating styles elements among children at elementary schools. The research results contribute new insights to the discussion on children's nutrition in contemporary society.
Klíčová slova
alternativní stravovací styly, děti, základní školy, výživová doporučení, vegetariánství, veganství, raw strava, dělená strava, makrobiotika, stravovací návyky, stravovací preference
Klíčová slova v angličtině
alternative eating styles, children, elementary schools, nutritional recommendations, vegetarianism, veganism, raw food diet, food combining, macrobiotics, eating habits, nutritional preferences
Zásady pro vypracování
1. Prostudování odborných informačních zdrojů a tvorba přehledové studie 2. Formulace cílů diplomové práce 3. Vypracování teoretické části diplomové práce 4. Tvorba záměru praktické části diplomové práce 5. Realizace praktické části diplomové práce 6. Ověřování dosažení stanovených cílů
Zásady pro vypracování
1. Prostudování odborných informačních zdrojů a tvorba přehledové studie 2. Formulace cílů diplomové práce 3. Vypracování teoretické části diplomové práce 4. Tvorba záměru praktické části diplomové práce 5. Realizace praktické části diplomové práce 6. Ověřování dosažení stanovených cílů
Seznam doporučené literatury
BLATTNÁ, J., J. DOSTÁLOVÁ, C. PERLÍN a P. TLÁSKAL. Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Společnost pro výživu, 2005. ISBN 80-239-6202-7.
DOSTÁLOVÁ, J., P. DLOUHÝ a P. TLÁSKAL. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Společnost pro výživu, 2012.
FRAŇKOVÁ, Slávka a Věra DVOŘÁKOVÁ-JANŮ. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: HZ Edition, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
GREGORA, Martin. Výživa malých dětí. Praha: Grada publishing, 2004. ISBN 80-247-9022-X.
HRNČIŘÍKOVÁ, Iva. Základy zdravé výživy. Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu, 2013. ISBN 978-80-210-4281-0.
Seznam doporučené literatury
BLATTNÁ, J., J. DOSTÁLOVÁ, C. PERLÍN a P. TLÁSKAL. Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Společnost pro výživu, 2005. ISBN 80-239-6202-7.
DOSTÁLOVÁ, J., P. DLOUHÝ a P. TLÁSKAL. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Společnost pro výživu, 2012.
FRAŇKOVÁ, Slávka a Věra DVOŘÁKOVÁ-JANŮ. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: HZ Edition, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
GREGORA, Martin. Výživa malých dětí. Praha: Grada publishing, 2004. ISBN 80-247-9022-X.
HRNČIŘÍKOVÁ, Iva. Základy zdravé výživy. Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu, 2013. ISBN 978-80-210-4281-0.